Eu și ei

Competiția SuperBlog 2018 la care m-am înscris de curând (la care participă și articolul de față) provoacă bloggerii participanți, prin articolele și temele propuse, să își dezvolte creativitatea, imaginația, limitele pe diverse subiecte – foarte diferite între ele.

Tema de azi: Pași spre o independență financiară.

BUM. Tocmai mie, care mă pricep puțin spre deloc să vorbesc despre cum să faci bani, să mi se ceară așa ceva. Mie care, chiar dacă am sursele proprii de venituri, am considerat mereu că am fost ”dependentă” financiar și de alții (părinți, soț).

Tocmai de aceea, o idee la care merită să cuget ceva mai mult.

 

Ce aș face (diferit) ca să mă aventurez pe tărâmul dezirabil al independenței financiare?

În primul rând, aș clarifica la început relația mea cu finanțele personale.

Aici  mărturisesc o mică șmecherie. Întrucât toate cheltuielile ”plicticoase” gen utilități (gaz curent etc) revin in general…celui căruia ii sunt adresate plicurile, adică soțului (un aspect al feminismului pentru care nu e obligatoriu ca noi, femeile, să fim supărate!), nu pot decât să mă bucur, nu?

Iar metoda folosită în acest context pentru a-mi ușura un pic conștiința ”încărcată” este să…economisesc.

Cum? La început orice sume, atunci când există surplusuri de capital; pe parcurs o sumă mică dar constantă, in fiecare lună, până când observi că poți mai mult. Important este să creezi acest obicei. Pentru a ușura procesul, e bine să știi de la început pentru ce sunt acei ”bani albi pentru zile….albe”, pentru ce începi acest demers: un vis, o idee pe care vrei să o pui în practică, o nebunie de-a ta. Pentru ce economisești.

Un alt mod prin care încerc să țin finanțele sub control este să am în conturi separate banii pentru cheltuielile obișnuite ale ”gospodăriei” (întreținere, mâncare, cheltuieli curente), altul pentru economii, un altul de investiții. Discuția pe ultima temă necesită într-adevăr sfatul unui expert, dacă există acest cont.

Probabil că nu sunt necunoscute niciuna din ideile de mai sus. Cum spuneam, nu sunt vreun expert financiar. Însă îmi place ca la rândul meu să învăț mereu ceva nou. De aceea caut să găsesc informații prin programe, cursuri sau orice surse de învățare, oferite gratuit, sau nu (depinde). Însă sunt necesare modele de educare, și mai ales de a pune în practică cele învățate, altfel rămân doar un subiect bifat, maxim 20-25% rămase în memorie. La un asemenea curs am învățat de exemplu despre importanța unui venit pasiv, constant, de la o sursă pe care să o creezi, pe lângă venit activ curent al tău.

Dacă mai sus există măcar o singură idee care să merite reținută (nu cea cu pasatul în cârca altcuiva a cheltuielilor ”plicticoase, te rog!) atunci e suficient pentru mine.

Școala de bani

Dar pentru că pomenisem la început despre competiția la care particip și temele propuse de către sponsori, am fost în asentimentul celor de la BCR, care au propus tema de azi,  cu propunerile de economisire. Vei fi de  acord cu mine că sunt mult mai multe de învățat în privința faptului că ”e bine să economisești”, dar mai ales cum să faci asta concret.

Iar pentru aceasta ei propun un program complet de învățare, pentru a înțelege relația pe care o avem cu banii personali, de ce este necesară o educație financiară in special în Romania (unde acest aspect e prea puțin tratat cum se cuvine), și în plus acest program, care se adresează oricui, de la mic la mare, este gratuit.

Spuneam de un venit pasiv? Iată o idee de la ei, din acest context: ”În loc să pui banii la ciorap, mai bine-ți strângi bani de o mașină de făcut ciorapi și apoi faci și mai mulți bani din vânzarea de ciorapi către oameni care pun banii la ciorap”. 🙂

No automatic alt text available.

 

Cu siguranță vei afla mai multe decât de aici printr-o participare la Școala de bani.  Dacă te hotărăști ce vrei să obții, vei afla și modalități de a ajunge acolo. Nu e întotdeauna ușor, dar altfel vei rămâne mereu cu nemulțumirea că ”e prea greu, nu ai banii necesari”….știi tu. În final, orice pas mic care te duce unde vrei să ajungi merită efortul. Pentru că investițiile pe care le facem sunt în principal în noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: