Cum se vede Africa de pe Muntele Kenya

Când vine vorba de călătorii, mă declar un fan al acestora, cum fac dealtfel mulți dintre noi. Există deja destui #travelenthusiasts sau #travelbloggers cărora nu doresc să le fac vreun fel de concurență, pentru că nu m-aș putea compara cu un travelblogger dedicat in ce privește numărul de excursii efectuate, și numărul recenziilor făcute ca atare.

Când e vorba în schimb de călătorii care să implice un dram de aventură, nu sunt persoana cea mai potrivită cu care să pleci la drum. Deși nu spun (aproape) niciodată nu atunci când se ivește o ocazie de a călători, traseele sau rutele pe care le aleg implică de obicei aventuri în ….inima orașelor, în răcoarea muzeelor, în atmosfera reconfortantă a unor parcuri imperiale sau grădini princiare.

Nu aș vrea să se creadă, cu toate acestea, că sunt o fricoasă declarată! Există mărturii (foto, video și persoane care să susțină asta!) ale prezenței mele în excursii în munții României, pe creste de Făgăraș sau prin Munții Rodnei, care să confirme faptul că m-am aventurat, in oarece măsură, și pe trasee de o dificultate mai mică sau mai mare. Ca să nu mai amintesc faptul că (de voie, de nevoie) m-am aventurat și pe tiroliene sau am coborât in rapel atunci când soarta m-a adus in acest fel de conjuncturi! Parol!

DSC_0337.JPG

 

Dacă ar fi totuși să mă declar totuși fan al unui turism de aventură, ei bine, aș alege un alt tip de turism de aventură!

Apreciem atunci când vine vorba de locuri noi, de civilizații diferite de a noastră, pentru a afla cu ce sunt diferiți de noi și de locurile pe care noi le știm. Cu ce au contribuit, fiecare popor în parte, la dezvoltarea umanității, ce ritualuri și obiceiuri păstrează încă cu sfințenie pentru a-și menține nealterate obiceiurile care i-au definit de-a lungul timpului ca pe niște păstrători strașnic ale anumitor obiceiuri.

E greu să renunț la cumpătare și să mă aventurez la propuneri extreme când vine vorba de aventuri sau care să iasă din acest context .

Dacă ar fi să aleg (și imi doresc să reușesc să bifez și această experiență), pentru primul tip de aventură de acest fel aș alege în primul rând un safari in Africa. Și nu e o alegere aleatorie, ea vine ca urmare a felului romantic in care acest colț de lume a fost descris într-unul din filmele mele preferate, Out of Africa. Aveam apoi să regăsesc și în cartea omonimă descrierile pline de nostalgie ale autoarei, ea însăși trecută prin această aventură care a inspirat capodopera cinematografică de mai sus (dovadă stau numeroasele premii pe care filmul le-a primit, prin măiestria de interpretare a actorilor dar și a felului in care spectaculoasele peisaje au fost prezentate).

Aș alege deci un colț de Africa.

Mai exact Kenya, ca să respectăm alegerea celei care (volens-nolens) a trăit acolo apoi a descris atmosfera acelor locuri, sau poate unele asemănătoare. M-aș duce pe urmele unei cărți sau a unui film.

Ni se intâmplă tutror ca anumite imagini, evenimente, să declanșeze niște reacții sau dorințe cărora uneori cu greu le faci față, un motor intern care să te determine la anumite acțiuni…ei bine, dacă ar fi deci să îmi programez următoarea călătorie care să implice un dram de aventură, aș propune acest tip de aventură…romantică! Așa aș îmbina în mod fericit ambele mele tendințe, spre o natură extrovertită, deschisă spre nou, aventură și necunoscut, cu cea introvertită.

 

”Dacă eu știu un cântec despre Africa – îmi spuneam, despre girafe și despre luna nouă africană culcată pe spate pe cer, despre plugurile de pe câmp și fețele asudate ale culegătorilor de cafea, oare știe și Africa vreun cântec despre mine? Tremură aerul din câmpie de vreo culoare pe care am purtat-o eu, născocesc copiii vreun joc în care să-mi rostească numele, aruncă luna nouă pe pietrișul aleii vreo umbră care să semene cu mine, sau mă vor căuta vreodată ulii din Ngong?” K. Blixen – Din inima Africii 

foto Africa1

Și totuși, în afară de nostalgia evidentă a autoarei, o reprezentantă a aristocrației europeană, pentru tărâmurile noi întâlnite și apoi lăsate in urmă, ce ne poate atrage azi in acel continent cvasi-cunoscut multora dintre noi?

foto Africa3.jpg

Știm că toată lumea își dorește să bifeze, ca o victorie personală, cucerirea unui vârf de munte, iar in acest context a urca pe Kilimanjaro este o realitate pe care mulți dintre noi și-au trecut-o deja în palmaresul personal. Escaladarea acestui vârf este la îndemână prin circuite care să includă câteva zile în Tanzania, cu excursii incluse de safari, traversarea de păduri tropicale și nopți de odihnă în tabere special amenajate. Nu e tot, pentru că iubitorii de alpinism vor savura și cățărările de pe vârfuri, pentru a admira ceața ce se ridică din pădurea tropicală. În condițiile aerului rarefiat și a presiunilor atmosferice scăzute, ascensiunea pe vârf, este, totuși, un test de anduranță.

Circuitele, oferite de Extreme Travel, pot fi de 8 până la 16 zile, în diferite variante care pot include ascensiunea propriu-zisă pe muntele Kilimanjaro, circuite safari în Parcul Național Serengeti, una din cele mai renumite rezervații din Africa, relaxare pe ”giuvaierul coroanei Africii de est”, insula Zanzibar (pare deja mult mai aproape, nu-i așa?) sau vizitarea unui alt monument UNESCO, ”Orașul de Piatră” Zanzibar.

foto Africa4

În Kenya în schimb, Muntele Kenya sau Kirinyaga este un masiv muntos, cel mai înalt din Kenya și al doilea munte ca înălțime din Africa după Kilimanjaro. De fapt, sunt o pereche de vârfuri gemene stâncoase, înzăpezite, numite Batian (5199 m) și Nelion (5188 m), separate de un spațiu îngust și înconjurat de un sistem complex de vârfuri și creste, cu ghețari mari.

Un vulcan dispărut, la fel ca și muntele Kilimanjaro, Mt. Kenya domină zonele muntoase centrale din această țară, la 70 mile nord de Nairobi și 10 mile la sud de Ecuator. Muntele era o dată mult mai mare, dar astăzi reprezintă o cupolă mare, de aproximativ 60 de mile în diametru, din care se ridică rămășițele abrupte, erodate ale miezului său vulcanic.

Se estimează că în aproximativ 30 de ani, din ghețarul care îl acoperea odată vor dispărea complet și cei 11 mici ghețari rămași, aflați cu toții într-un proces de topire rapidă.

În anul 1997 regiunea muntelui a fost declarată patrimoniu mondial de către UNESCO .

Mount_Kenya_wall.JPG

Mai dificil din punct de vedere tehnic decât Kilimanjaro, Muntele Kenya oferă unele dintre cele mai frumoase pietre și alpinism din Africa.

 

Deci, cum se vede Africa de pe Muntele Kenya? Și cum se vede în continuare, nostalgic, continentul african prin ochii eroinei din filmul nostru?

 

”Cei din neamul Kikuyu se freacă pe tot trupul cu un gen de cretă de un roșu deschis, care are mare căutare […], ea le dă tuturor o înfățișare ciudat de blondă. Culoarea aceasta nu aparține nici lumii vegetale, nici  celei animale; pictați cu ea, tinerii arată ca niște fosile vii, ca niște statui decupate în stâncă.”

foto Africa5

Pe lângă păstorii de capre întâlniți în descrieri, sunt evocate în roman figuri ale războinicilor din triburile Masai, ale femeilor și bărbaților din triburile Kikuyu sau ale vârstnicilor conducători de triburi. Toate împreună cu descrierile pline de farmec ale locurilor aride, uscate dar în contrast cu aerul tare și parcă rarefiat și bogăția de culori a faunei și a localnicilor.

 

Regiunea Masai Mara, ne conving cei de la Extreme Travel, este ”cel mai frumos sanctuar kenyan al vieții sălbatice”,  cu peste 450 de specii de animale înregistrate aici. Maasai Mara este de fapt o o continuare a rezervației Serengeti din Tanzania, numită astfel după războinicii Maasai, locuitorii tradiționali și după descrierea acestora a zonei văzută de la înălțime – „Mara”. Mara în limba Maasai (Maa) înseamnă „pestriț”, și aceasta este descrierea pentru rezervația devenită faimoasă pentru populația sa excepțională de feline și pentru „Marea Migrație” anuala a zebrelor, gazelelor Thomson si antilopelor Gnu din Serenegeti.

foto Africa10.jpg

 

Îmi place să cred că ”mormântul dintre coline” surprins în imagini și care domină peste câmpiile africane din Kenya este poate cel evocat în descrierea autoarei noastre:

 

Banner-Lions.jpg

 

”Masaii i-au povestit Comisarului districtual de la Ngong că, de mai multe ori, la răsăritul și la asfințitul soarelui, au văzut lei lângă mormântul lui Finch Hatton, între coline. Un leu și o leoaică veneau acolo și stăteau ore în șir în picioare sau culcați pe mormânt. […] După plecarea ta, terenul din jurul mormântului a fost nivelat și s-a făcut o terasă mare, de aceea cred că, fiind un loc atât de neted, e un punct de observație bun pentru lei, de aici au o perspectivă largă înspre câmpie și înspre vitele și animalele sălbatice de la șes.”

 

Deci, cum se vede Africa de pe vârful Muntelui Kenya? Și cum se respiră aerul rarefiat al muntelui și parcă mai transparent și mai dens decât il cunoaștem noi? Și cum se va vedea bogăția de lei, antilope gnu, zebre și altele din mijlocul unui safari?

Zanzibar- calatorie in spatiul african

Dar Muntele Kilimanjaro, Mt. Kenya, Ruwenzori, rezervația Serengeti, Ngoro-Ngoro, Maasai Mara sau Samburu, Lamu Island sau Zanzibar, Kenya sau Tanzania? Rămâne să ne lămurim acolo, pentru că cei de la Extreme Travel ne promit vacanțe de neuitat, chiar excursii personalizate. Iar eu aș completa, care să combine romantismul cu aventura.

 

 

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

Imagini Extreme Travel, web și arhiva personală.

Citate din Karen Blixen, Din inima Africii, Humanitas 2003.

 

 

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Bogdan spune:

  Frumos articol. Plin de informații utile. Mergem si noi peste cateva zile.

  Apreciază

  1. Artificii spune:

   Mulțumesc!
   Să vă bucurați de ceea ce vedeți!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s