Căldură în casă, căldură în suflete

Azi o să vorbesc un pic despre căldură. Si nu despre aia din sufletele noastre, nu. Aceea se transmite oricum. Cum ar zice un vechi proverb tibetan, ”cât de bine nu ai ascunde într-o cameră bucata de lemn de santal, acesta oricum își va răspândi mireasma”, la fel radiază către cei din jur căldura sufletelor noastre, dacă o avem.

Voi vorbi despre căldura locului în care ne aflăm. Pentru că, la fel de bine, oricât am ascunde discret și elegant sursele de încălzire din locuință, acestea își vor răspândi căldura pentru confortul nostru sau a celor care ne vizitează.

Pentru că tuturor ne place (atunci când nu suntem setați pentru aventură) să ne așezăm în tihna și confortul casei, lângă șemineu sau pe podelele încălzite prin pardoseală. Să ne bucurăm de seri tihnite împreună cu cei dragi, la fel după cum, pe înserat, ”A venit luna răpciuni, S-aşază ţiganii pe tăciuni”.

Ce  pot să mai spun despre confortul în locuință? Căci au spus-o destui alții înaintea mea, foarte înțelept: ”Când este ger de crapă pietrele, nimic nu te mai încălzește, ți se îneacă toate corăbiile și nu-ți sunt toți boii acasă!”.

Nu îmi rămâne decât să fiu perfect de acord cu ei!

Sau cu americanii, de pildă! Cum s-ar spune pe limba lor, „flămânzesc în ger cei care nu vor să muncească in căldură!”

Iar dacă locul de muncă nu îți asigură aceste cerințe minime de confort, nu cauți prin orice mijloace să te asiguri că vei putea beneficia de ele, sau, din contră, că poți opera activitățile necesare de la comoditatea calculatorului de acasă?!

Sau, ca orice millenial al zilelor noastre care se respectă, să lucrezi de la tastatura telefonului mobil sau a laptopului, obligatoriu dintr-o cafenea cozy și elegantă unde să savurezi un expresso aburind cu o aromă îmbietoare? Pentru că ”unde omul (se) mulţumeşte, acolo raiul îl găseşte”, nu-i așa?

Deci, ce pot să spun: la fel procedez și eu, acolo unde am condițiile optime de a ”spune” ceva, asta în cazul in care mă hotărăsc să o fac. Pentru că, se știe, ”Sau taci sau zi ceva mai bun decât tăcerea”, așa că la fel, îmi iau şi eu frumușel laptopul, telefonul, aștept capuccino-ul și îmi văd de treabă. Mai ales vara, căci se ştie că nu-i ca iarna.

Dar revin la confortul casei sau al locului de muncă, pentru că este important ca acesta să fie realizat așa cum trebuie. De ce insist pe asta? Să nu fim și noi ca Stanley-pățiții scoțieni care de bună seamă au simțit pe pielea lor cum e cu „un foc mic, care dă căldură: prețuieşte mai mult decât un foc mare, care frige”. Proverbele scoțiene de bună seamă au la bază evenimente prin care aceștia au trecut, dar și reputația pe care o au, cum că ar fi oarecum mai strânși la pungă.

Insist însă, în încercarea de a schimba puțin această perspectivă nedreaptă asupra reputației acestei națiuni și să afirm răspicat: cu siguranță preferă sa își facă o evaluare corectă a necesarului termic din locuință, în loc să fie nevoiți să cheltuie mai mult decât strictul necesar pentru consumul de apă, căldură, lumină! Să fie economi, pentru a nu ajunge ca italienii care cu siguranță au simțit pe pielea lor cum a fost când „a luat foc casa”, şi, mai pesimişti din fire au spus că „dacă tot a luat foc, măcar să ne încălzim”. Ceea ce dovedeşte că firea acestora din urmă nu e dintre cele mai precaute, dar cel puțin, e una mai optimistă sau care vede binele în orice.

Cu toate acestea, pentru că ”în vremea războiului e mai scump fierul decât aurul”, propun să nu fim ca italienii şi să asteptăm să ne ia casa foc, la propriu sau la figurat. Ci  mai degrabă precauți ca scoțianul: să ne asigurăm că ne facem din timp evaluarea corectă a tuturor parametrilor ce contribuie la confortul termic al locuinței, printr-o evaluare energetică corespunzătoare și un audit energetic asemenea.

Oricum noi avem această inteligență sănătoasă în gândire, pentru că , se știe, tot românul gospodar își face ”iarna car și vara sanie”. Suntem suficient de isteți pentru a nu ne lăsa prinși în plasa unor cheltuieli suplimentare inutile. Iar acel audit energetic exact asta face, o evaluare la timp care propune soluții care să îmbunătățească performanțele energetice ale locuinței, respectiv a clădirilor în care locuim sau muncim.

De ce?

Pentru că altfel riscăm ca ”La vreme de nevoie și cu lături [să putem să]stingi focul, dar se împute locul”.

Cum așa, veți spune?

Ei bine, pentru că: Auditul energetic are rolul de a evidentia solutiile optime ce pot fi aplicate pentru scaderea consumului energetic si implicit a emisiilor de gaze poluante rezultate.

Așa că să nu uităm să ne asigurăm calitatea energetică a locuinței și mai ales să obținem un certificat energetic, obligatoriu dealtfel pentru locuințele care se vând sau se închiriază.

O putem însă face nu doar pentru noi, ci și pentru un prieten. Nu ne-ar costa mult să îi reamintim despre asta cu ocazia următoarei vizite pe care i-o vom face, pentru că după cum ne asigură danezii, ”drumul către casa unui prieten nu e niciodată lung”. Îi putem reaminti cu această ocazie de termoviziune, cea mai rapidă metodă prin care poate depista dacă sunt probleme la instalații sau chiar la clădirea sa. Dealtfel îl putem asigura și că e singura metoda nedistructivă cu care poate depista probleme de izolație termică sau de infiltrații de aer exterior, fără a fi nevoit să intervină direct. Practic de la distanță își poate face o idee despre problema clădirii. Dacă nu știa nimic din toate acestea nu-i nimic, ”omul cât trăiește tot învață”.

Si pentru a nu adăuga mai mult decât e necesar si decât am spus deja, pentru că, nu-i aşa, noi românii ştim că ”o vorbă-n plus [poate aduce] și-un dinte-n minus”, mă opresc aici cu lista de sfaturi și povețe culese de pe întreg mapamondul şi adunate de pe Internet, pentru a sintetiza printr-un suprem efort de inteligență toată această colecție de înțelepciune universală.

Dar vă rog nu vă luați de mine, căci „e mai prost cine se ia cu prostul”, cum ar zice confrații noștri din interiorul arcului carpatic. Sau dacă printre ei sunt prieteni, sunt dintre cei ”găsiți în zile bune pt a-i pune la încercare in zile rele”, cum ar spune din partea cealaltă a globului un bătrân indian înțelept, așa că vă mulțumesc pentru răbdare.

Şi deşi ştiu că dacă tăceam, mai filosoafă rămâneam, m-am simțit datoare să vin cu un calup mic de informații utile pentru a reaminti despre importanța evaluării energetice corecte a locuinței, dar și pentru că acest articol participă la ediția 2018 a competiției SuperBlog pe tema ”Câte bordeie, atâtea certificate” propus de sponsorul Enermed Impex SRL.

Și pentru că se știe că „înțelepciunea este alcătuită din 10 părți: 9 părți tăcere și o parte câteva cuvinte”, puteți considera nu am vorbit chiar atât de mult, ci doar câteva cuvinte :-p.

Surse citate: http://www.cvlpress.ro/, https://www.nistea.com/, https://booknation.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: