Halatul…halatul

O mică incursiune în istoria halatelor, tema zilei de azi pentru competiția SuperBlog 2018, ne dă rezultate destul de cunoscute de căutare:

  • de ce s-ar fi impus halatul ca și obiect vestimentar distinct
  • de ce ținuta în sine e destul de standardizată și arareori permite abateri de la acest standard.

Să le luăm pe rând.

În primul rând, acest tip de ținută delimitează diferite categorii socio-profesionale; aici mă voi referi doar la cele medicale, pentru a nu părea că generalizez alte categorii profesionale.

În cazul medicinei, acest tip de ”uniformă” a fost introdus ca urmare a necesității de a delimita această categorie, cum spuneam, dar și din alte rațiuni. În cadrul unui spital uniforma doctorilor și asistentelor este importantă pentru ca persoanele care intră in unitatea medicala sa poată recunoaște cu ușurință cine le pot fi de ajutor, mai ales în situații de urgenta. În plus, uniforma medicilor este aceeași in aproape toată lumea.

Interesant este faptul că, inițial, culoarea asociată în cazul medicilor sau a personalului medical a fost negrul. La fel cum în cazul călugărilor, rasa de obicei de culoarea neagră semnifică renunțarea la cele ”pământești”, este interesant de văzut că această asociere a fost făcută inclusiv in cazul halatelor medicilor sau personalului medical până in secolul XIX inclusiv. Culoarea neagră a acestora semnifica de bună seamă seriozitate și sobrietate, dar un alt punct de vedere interesant este asocierea care se făcea în acest caz: reprezenta totodată un semn sau un precursor al morții, întrucât în acele vremuri, în cazul bolnavilor in multe cazuri sfatul medical era de obicei ultima soluție la care se apela. (refer: Theodor Mareș)

Abia spre sfîrșitul secolului XIX, datorită progreselor considerabile din medicină dar și din alte domenii, se schimbă optica în privința modului în care se vedea actul medical. Medicina în sine devine o întreprindere cu adevarat știintifică, așa cum este și în ziua de azi. Este de fapt perioada când încep să fie considerate în mod serios noțiunile de antiseptic și noțiuni de igienă elementară în ce privește condițiile de lucru ale medicilor.

De aici noțiunea sau ideea de ”puritate” semnificată și prin vestimentație. Medicul englez Joseph Lister, cel care a folosit se pare pentru prima dată halatul în această culoare, este cel care a dezvoltat dealtfel o întreagă teorie a proprietăților antiseptice a halatului alb, iar acest alb sau “puritate” a medicinei s-au reflectat și in ținuta medicilor.

În plus, un motiv de ordin practic este și faptul că această culoare rezistă cel mai bine la spălări repetate și sterilizări la temperaturi înalte, cum este cazul în spitale.

Halatele albe au fost purtate de către medici și personalul medical până prin 1914. Ulterior au început să fie introduse și alte tipuri de culori, dar în special în chirurgie sau unde se operează direct cu sângele, și în special acolo unde este nevoie de intervenții care necesită concentrare mai îndelungată.

Și aceasta dintr-un motiv foarte practic. O focalizare îndelungată pe o suprafață de culoare deschisă, cum este și albul zăpezii de exemplu, face ca ochiul să obosească, având nevoie de pauze mai dese. În timpul unei intervenții chirurgicale ce necesită concentrare indelungată, dacă medicul este nevoit să își ridice privirea din operație ca să îsi odihnească ochii, verdele sau albastrul sunt culori care ajută în acest sens, în loc de clasicul alb. De aceea s-a introdus, ca și culoare complementară culorii roșii a sângelui din timpul operațiilor, verdele sau chiar albastrul pentru halate. În plus, cele două culori sunt mult mai bine tolerate de ochiul uman decât albul.

 

Cu toate acestea, albul a rămas o culoare asociată cu puritatea, seriozitatea și perfecțiunea. Halatul alb a devenit un simbol al profesiei medicale și conferă oricărui purtător o dimensiune respectabilă.

Pe de altă parte, ulterior au inceput să apară reacții diferite la această folosință excesivă a culorii albe.

În unele domenii, în special pediatrie sau psihiatrie, medicii au început să renunțe la folosirea exclusivă a acestei culori. Pacienții, copiii de exemplu, au început să asocieze această culoare cu injecțiile sau durerea, motiv pentru care devin agitați sau plâng în prezența pediatrului, iar în cazul psihiatrilor, aceștia au observat că halatul alb produce o stare de nervozitate pacienților.

Totul depinde, în definitiv, de percepția pacientului față de medicină și doctori în general.

De aceea paleta coloristică s-a diversificat foarte mult tocmai pentru a veni în sprijinul diverselor cerințe de ordin…tehnic, dar și de percepție. Halatele medicale au început să adopte nu doar culori multiple, ci și imprimeuri diverse și amuzante, concepute în special pentru interacțiunile cu micii pacienți! Frica sau durerea par să dispară subit la vederea florilor, fluturași sau a pisicuțelor de pe halatele medicilor! Tot ce și-ar putea dori un mic pacient pentru a uita de durere și a-i face mai plăcută șederea în spital! Pentru că, in cazul medicilor, tot ce i-ar mai putea speria din partea lor ar fi o uniformă rigidă și neprietenoasă. Așa încât acestea s-au transformat din simple halate medicale în bluze medicale cu imprimeuri, bluze cu fluturași, sarafane turquoise, roz sau mov!

Iar în cazul în care cățelul sau pisicuța de acasă necesită și ei o vizită la veterinar, vor avea parte de o surpriză veselă: să fie întâmpinați de poze cu căței, pisicuțe, fluturași chiar de la intrare, pe halatul domnului doctor!

Image may contain: one or more people and people standing

Produsele comercializate de e-halate.ro sunt destinate nu doar cadrelor medicale din instituții sau clinici medicale, dar și din cabinete stomatologice, personalului din farmacii sau magazine naturiste, saloane de cosmetică sau saloane/frizerii, restaurante, cafenele, brutării, industrie etc, și toate dar și multe altele pot fi comandate printr-un simplu click pe site-ul acestui magazin online de costume medicale și echipamente de lucru.

Surse: eHalate.ro. WallStreet.ro, Unica.ro.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: