Revelion la căldură

Pentru cineva care suferă mereu de frig tot e o provocare tot mai mare să înfrunte iernile, mai ales cu cât se apropie de…iarna vieții.

Anul acesta a fost presărat cu călătorii din belșug: majoritatea pe distanțe lungi, lungi, și pe friguri mari-mari.

Am străbătut Europa în lung și lat (mai mult de-a latul, așa), pentru două călătorii mai lungi pe care le-am avut de făcut. Cea din iarnă s-a nimerit in perioada frigurilor cele mai năprasnice, cu drumuri de seară presărate cu lapovițe și ninsori pe care pe înfruntam cu spor, și cu ștergătoarele mașinii care bravau eroic spre a face față.

Dar am savurat fiecare clipă pentru a descoperi locuri noi, nevizitate sau orașe cunoscute cărora cu greu le-am putut smulge câteva fotografii din gerul iernii năprasnice care mușca de zor.

Iar pentru vară, ca să mă revanșez pentru clipele în care am înfruntat mii de kilometri cu mașina, am mai parcurs mii de kilometri pentru a prinde la el acasă un tărâm însorit, cu zile călduroase și cu nisip fierbinte în care să mă încălzesc, ca să pot păstra acea senzație și pentru zilele de iarnă care vor veni din nou în jumătatea mea de emisferă a Pământului.

Pentru că, în această emisferă a noastră, toate sunt pe același scenariu….zile de vară, apoi de toamnă târzie, apoi de iarnă, cu sărbători.

Iar Revelionul cu ale sale mese bogate și încărcate, este cam pe același model dintotdeauna.

Așa că am decis ca în acest an să întrerup cu hotărâre un astfel de scenariu!

Am decis să renunț nu doar la sarmale, piftii și altele, ci chiar la…propria mea emisferă!

Nu, nu emisfera cerebrală dreaptă sau stângă a creierului, care să îmi dicteze cum e rațional sau nu să faci lucrurile.

Sau poate tocmai, să apelez la ea pentru că de data asta aleg să fiu mai puțin rațională, mai nesăbuită în ce privește alegerile mele.

Și fac bine? Să vedem.

Aleg o destinație diferită de data asta, aleg să merg chiar pe un alt continent.

Ba chiar in altă emisferă. Și desigur nu cu mașina, ci cu avionul.

Aleg un Revelion la soare. Cu temperaturi medii de 22 grade in luna decembrie: o ofertă specială de Revelion pe alte meridiane, pe un alt continent și pe o parte de glob cât mai diferită față de cea cu care eram obișnuită.

Mai exact: un circuit de Revelion în Africa de Sud care să includă nu doar artificii sub soarele cald al Sudului, dar și (preferatul meu) una sau două zile de safari.

Pentru un Revelion Christian Tour, primele două zile propun vizite in Parcul Natural Kruger, parcul cu cea mai mare biodiversitate din lume, unde voi avea ocazia să observ animale sălbatice specifice zonei: leul, bivolul african, elefantul, rinocerul, și unde ne vom îmbarca cu toții in jeepuri de safari pentru a pleca in căutarea lor. Parcul Kruger se întinde pe o lungime de 352 km de-a lungul graniței cu Mozambic, iar aici se simte cel mai bine magia enigmaticei Africa.

Vom vedea frumusețea crudă, nealterată care i-a vrăjit pe primii exploratori, dar și animalele din grupul Big Five (de mai sus) sau Little Five: țestoasa-leopard, șoarecele-elefant, țesătorul bivolului, cărăbușul-rinocer, leul furnicilor.

Pentru cea de-a treia zi, o coincidentă fericită este al treilea mare canion din lume, Canionul Râului Blyde, una dintre minunile Africii despre care se spune că oferă panorame ce taie respirația. Rondavele, trei stânci imense sub forma unor case care veghează valea, sunt un loc foarte indrăgit de pasionații de fotografii sau panorame, deci perfect și pentru mine.

Sun City, un complex luxos pentru odihnă și distracții, cu grădini botanice, terenuri de golf, cazinouri, hoteluri luxoase, dar i restaurante cu mâncăruri și băuturi fine, va avea dedicat o zi întreagă. Zona este o manifestare a grandomaniei si kitschului pe de o parte, dar și a confortului si sustenabilității. Se spune că aici Disneylandul a intâlnit Egiptul Antic, pentru a crea versiunea africană a Vegasului.

În Johannesburg, unde revenim pentru cazare, vom petrece o altă zi pentru ca, pe seară, să sărbătorim acest Revelion în Africa de Sud cu o petrecere elegantă.

În Cape Town, oraș din extremitatea sud-vestică a continentului, pe care îl vom vizita în prima zi a noului an, se spune că vibrează simultan energiile a două culturi: africană și europeană. Îl vom explora dintr-o telecabină rotativă ce oferă o panorama de 360 grade asupra orașului, iar după aceasta vom porni la pas prin cartierul Malay, unde putem admira Castelul Bunei Speranțe, Casa Parlamentului sau grădinile orașului. Apoi, pe malul oceanului, vom admira Portul Victoria și Alfred Waterfront, zone pline de istorie, dar și centre sociale și culturale foarte vii.

În cea de a 8-a zi vom porni spre un loc legendar, ce uimește prin priveliștile sale uimitoare, Capul Bunei Speranțe. O zi întreagă va fi destinată explorării acestui loc, cu vizite în Rezervația Naturală de aici și Hout Bay, una dintre cele mai pitorești rute din Africa de Sud.

Avem ocazia să facem o scurta croazieră și spre Insula Focilor, animale pe care le putem observa in mediul lor natural. După un prânz delicios din peste și fructe de mare vom vizita coloniile de pinguini de pe plaja Boulders, una din atracțiile preferate ale turiștilor. Călătoria va continua spre Cape Point, loc unde se spune că se întâlnesc apele oceanelor Atlantic și Indian și unde se afla Noul Far, ce transmite cel mai puternic fascicul luminos din lume.

Pretoria, capitala Africii de Sud (cunoscut și drept Orașul Jacaranda datorită copacilor cu același nume) va include vizitarea unui impresionant edificiu de granit, monumentul Voortrekker, destinat marii migrații olandeze și a Pieței Catedralei dominată de statuia lui Paul Kruger, președinte al statului între 1883 – 1900. Următoarea oprire va fi neapărat la impresionantele Union Buildings, unde Nelson Mandela a fost investit în funcția de președinte.

De aici, în cea de-a zecea zi, ne vom îmbarca pentru zborul spre casă.

Spuneam că sunt totuși câteva elemente pe care vreau să le păstrez pentru acest itinerariu de la capătul lumii.

În primul rând, lucrurile de nelipsit din orice călătorie: aparatul de fotografiat, la care nu renunț pentru nici una din călătoriile lungi, chiar dacă rezoluția camerei foto din telefon o depășește pe cea a vechiului meu aparat, accesoriile care să definească o ținută potrivită locului (de data asta, de nelipsit o pălărie de safari!) și, chiar dacă în multe țări se ajunge mai nou doar cu buletinul, un pașaport, pe  care voi avea grijă să îl pregătesc din timp.

În concluzie, pentru a scăpa de frig și…sarmale, aleg să plec până la capătul lumii!

Dar să nu uit, apropo de emisfere sau mai bine zis de jumătăți: nu voi pleca singură! Întrucât, cu cine să petrec mai bine începutul de an, decât cu…jumătatea mea?

 

Articol ce participă la Competiția SuperBlog 2018.

 

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre „Revelion la căldură

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: