Cum poți alege să fii bun tot timpul anului

Se apropie sărbătorile de iarnă, adică acea perioadă a anului în care simțim nevoia cu toții să fim mai generoși, să ne arătăm dragostea și prețuirea față de cei dragi prin gesturi, dar mai ales prin chestiuni concrete, cadouri peste cadouri care să susțină generozitatea și altruismul nostru.

În mod ciudat aceste acte de generozitate vin ”la pachet” cu perioada sărbătorilor, fie ele de iarnă sau de primăvară. Atunci simțim nevoia să revărsăm din prea-plinul generozității noastre celor din jur.

Însă e un pic ciudat modul acesta al nostru de a ne arăta generozitatea doar în anumite momente din an, și doar către cei apropiați. Când știm bine că sunt atâtea cazuri de persoane care trec prin numeroase lipsuri, cauze sociale sau persoane care nu pot face nimic mai mult pentru ele însele decât au încercat deja să facă, copii care nu au suficiente cărți de povești sau chiar haine și alimente, bătrâni care nu mai au pe nimeni care să îi aline o vorbă bună, femei care se luptă cu violența domestică sau cu boli incurabile, copii cu boli ereditare sau malformații grave, clădiri și monumente istorice care așteaptă să fie salvate de la distrugere completă, păduri care trebuie reîmpădurite și așteaptă ajutorul nostru, chiar și banalul sânge care poate fi donat pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.

Știind sentimentul pe care îl avem atunci când suntem peste măsură de generoși cu cei apropiați, ce putem schimba pentru a fi de ajutor mai des și mai ales, și pentru ajutorarea altora, poate chiar necunoscuți, sau chiar a unor cazuri speciale care ne atrag atenția?

Fotografia postată de Bursa Binelui.

Sunt numeroase asociațiile de voluntari și de organizații non-guvernamentale care și-au concentrat atenția in ultimii ani pe diferite situații care merită sprijinite și susținute. Deși acțiunile de voluntariat nu au reprezentat pentru Romania o caracteristică, în egală măsură cu a altor țări, am reușit ca și societate să recuperăm mult în ultimii ani în această privință.

Doar în 2018 de exemplu, numărul acestor acțiuni a crescut cu peste 30% față de anul precedent, cu un record de proiecte înscrise, conform crs.news.ro. Organizații ca aceasta de exemplu au trecut de 6 ani de când au organizat primele evenimente care au adus în prim plan oamenii și companiile care dedică resurse și timp pentru a schimba în bine lumea in care trăim.

Fotografia postată de Bursa Binelui.

Statisticile arată însă că e nevoie de ajutor susținut pe tot parcursul anului, în contextul în care ne confruntăm cu probleme mari în toate domeniile mari de activitate, de la social la educație, de la mediu la sănătate.

Fotografia postată de Bursa Binelui.

În acest sens, celor care își doresc să facă fapte bune tot timpul anului le este oferită posibilitatea să doneze online, simplu, sume mici de bani, care pot contribui la dezvoltarea unor proiecte locale de impact ale unor organizații mici și mijlocii, adică fundraising pentru proiectele preferate sau susținere pentru cauze umanitare.

În cazul ONG-urilor, acestea pot alege o finanțare de tip crowdfunding, adică o metodă prin care pot primi bani pentru afacerea propusă fără a restitui înapoi finanțarea, însă prin a oferi ceva la schimb: cei care au ajutat să fie menţionați pe o pagină, în public sau chiar să li se ofere lor prima oară serviciul sau produsul propus, atunci când acesta când va fi gata.

Fotografia postată de Bursa Binelui.

Bursa Binelui, căci despre ea este vorba, este o platformă de donații online unde donatorii pot susține cauzele preferate cu sume mici  (de la minimum 5 lei până la maximum 1.000 de lei). În plus, este singura platformă de donații din Romania unde acestea nu sunt comisionate.

Prin Bursa Binelui, BCR oferă posibilitatea de a face bine constant, în tot timpul anului, prin fapte bune care să susțină comunitățile din care facem parte.

Toate plățile făcute în acest fel se procesează prin intermediul EuPlatesc.ro, sunt securizate, și pentru ele nu se percepe comision.

Practic, oricine poate deveni utilizator pe Bursa Binelui, prin mai multe variante:

1. Persoanele fizice:

  • Donează pentru cauza/ cauzele în care cred
  • Promovează cauzele pentru care donează prin instrumentele oferite de Bursa Binelui
  • Fac voluntariat pentru organizațiile înscrise pe platformă.

2. Organizațiile non-profit (ONG):

  • Își fac un cont de utilizator & înregistrează un ONG & înscriu proiecte
  • Promovează proiectele înscrise în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui.
  • Informează permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite.

În fiecare an, pe Bursa Binelui se organizează Campionatul de Bine: o competiție-maraton pentru atragerea de donații de către ONG-uri, la finalul căreia BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5.000 Euro.

În Bursa Binelui, faptele bune sunt contorizate zilnic prin Indicele de Fapte Bune care măsoară tranzacțiile cu faptele bune ale jucătorilor de pe Bursa Binelui: organizații, donatori, voluntari și suporteri, iar profitul se măsoară în recunoștință și recunoaștere.

În 2019, Campionatul de Bine va fi lansat la începutul anului.

Fotografia postată de Bursa Binelui.

În această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, perioada din an când simțim nevoia să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur și cu problemele lor, e momentul în care se fac cele mai multe donații și indicele faptelor bune crește foarte mult.

Tu cum alegi să faci bine anul acesta?

Fotografia postată de Bursa Binelui.

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2018.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: