Super-eroi pentru cauze mai bune

Super-erou.

Din seria Spider-Man, am prins doar filmele cu Tobey Maguire și Kirsten Dunst în rolurile principale, și probabil va mai dura până când voi vedea noua serie de animație: Spider-Man: Into The Spider-Verse sau ”În lumea păianjenului”, pe românește spus. Nu de alta, dar am cam depășit chiar și vârsta la care aș putea însoți pe cineva să le vadă.

De fapt, în momentul vizionării nici măcar nu mă interesa dacă era un film doar pentru copii, pentru că mie mi se părea a fi unul pentru întreaga familie. Și deși m-am bucurat și eu ca și un copil când le-am văzut, pe fiecare în parte, nu știu dacă voi afla de data asta dacă Miles Morales este un erou pozitiv sau negativ.

Dar nu e  o dezamăgire să afli că de fapt nu sunt chiar niște super-eroi, ci oameni ca oricare alții? Că super-eroii sunt doar în filme, fie ele de desene animate sau nu?

Ce dezamăgire…

Sau poate că nu.

Adevăratul curaj nu este să ai o mască de Spider-Man, de Superman, de Mickey Mouse sau de Crenvurștilă.

Adevăratul curaj este să fii tu însuți, așa cum ești.

Ba chiar mai mult decât atât.

Să fii tu însuți, fără măști și să fii chiar mai mult decât știi despre tine însuți.

Să îți întreci limitele personale zi de zi, să dovedești că poți mai mult.

 

 

Cert este că uneori ne cam derutează și ni se pare că toate se petrec în alte lumi, în alte filme, în alte țări, până când vedem că de fapt nu este așa.

Că oricare dintre noi putem fi niște super-eroi, fără a fi mușcați de vreo arahnidă periculoasă cu țepii mari și picioare păroase, pentru a ne da seama de ce puteri zac ascunse în noi, iar tot ce avem noi de făcut este să scoatem aceste super-puteri la iveală.

De fapt mulți dintre cei care ne înconjoară chiar sunt niște super-eroi, fără a se lăuda cu asta, pentru că așa fac aceștia, impresionează prin ceea ce fac, nu prin cuvinte de laudă la adresa lor. Nu au timp sau nevoie de așa ceva.

De exemplu, știați că persoane particulare, sătule de incompetența autorităților și de amânările continue pe motive financiare, au decis  să înfrunte pe cont propriu ițele birocratice care spun că nu se poate face una sau alta în țară pentru că ”nu sunt fonduri” și au decis să vadă ce pot face în această privință? Ba chiar au reușit, cu ajutorul altora care s-au implicat pe parcurs, și sunt în plin proces de construcție a primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România? Toate acestea, cu banii din donații de la oameni și firme ”cărora încă le pasă”.

Cele două doamne cu această inițiativă nu au așteptat ca alții să fie ”super-eroi”, ci și-au conturat foarte clar propria poveste. Și ce mai poveste!

Mai sunt sute de cauze susținute de organizații non-guvernamentale care și-au propus să schimbe câte ceva, fără a aștepta sprijinul autorităților sau mai bine spus, eternele lor scuze că nu se poate rezolva una sau alta.

Pe lângă zecile de mii de construcții noi care și-au găsit teren (la propriu) de construcție în orașe sau așezări noi, alte zeci de construcții de valoare arhitecturală stau să se prăbușească literalmente, din cauza incompetenței autorităților sau a neputințelor birocratice (aici, mai puțin, pentru că, interesant, se pot depăși toate acestea).

Sătenii care altădată poate ar fi asistat nepăsători la degradarea vecinătăților în care și-au trăit viețile au ajuns să conștientizeze importanța istorică, arhitecturală sau de patrimoniu a locurilor în care sălășluiesc sau de care sunt înconjurați de zeci și sute de ani. Ei sunt cei care au ajuns chiar să fie eroi prin implicarea în comunitate în diferite proiecte, cum ar fi de exemplu inițiative strategice în domeniul salvgardării patrimoniului imobil. Prin contribuția activă a unor oameni generoși, monumente de valoare inestimabilă distruse sau neglijate de trecerea timpului și nepăsare au ajuns să fie protejate, pas cu pas, de către asociații de voluntari, având în plus sprijinul oamenilor din comunitățile respective. Doar una dintre aceste inițiative este proiectul Ambulanța pentru monumente, despre care se pot afla mai multe aici.

Da, de cele mai multe ori nu știm că putem fi chiar noi niște super-eroi. Până când nu ne deschide bine cineva ochii, niște persoane sau niște situații.

Mai jos sunt super-eroii din comuna Toplița, județul Hunedoara, pe acoperișul bisericii la a cărui refacere ajută alături de prietenii de la Ambulanța pentru Monumente.

Fotografia postată de Ambulanta pentru Monumente - Transilvania Sud.

Și de fapt, dacă mă gândesc mai bine, nu e târziu niciodată să mai vezi câte un film destinat copiilor, dar care poate fi vizionat și de către adulți. Pentru că ai de învățat oricând ceva care rezonează cu ceva ce se găsește în tine.

Cum ar fi de exemplu, să afli că îți poți găsi super-puterile care te pot face să te implici și tu mai mult în comunitate, să fii mai mult decât cine ești tu în mod obișnuit. Să fii voluntar pentru început acolo unde te poți implica, sau măcar să donezi câte ceva pentru cauzele care îți plac și pe care vrei să le susții. Să îți aduci contribuția așa cum poți în societate, dar să nu renunți să o faci și să te implici.

Adevărata putere ți-o obții atunci când vezi cine ești, mai mult decât știi că poți fii în mod obișnuit, și ai încredere în acele forțe ale tale; și nu doar atât, dar le pui la treabă.

 

Am mai aflat ceva, recent, cu această redescoperire a lui Spider-Man. Că suntem aproape de aceeași vârstă, eu și el. Asta înseamnă că dacă așteptam vreun ”semn” ca să îmi pun în mișcare energia și a găsi cauze în care să mă implic, acesta era :D.

 

Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2018.

Foto: http://www.intercomfilm.ro/, https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumente/.

Reclame

Un gând despre „Super-eroi pentru cauze mai bune

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: