Competiția SuperBlog

Trenduri 2019 și Answear la ele

Este moda pentru oricine?

Sau mai bine zis, poate oricine să spună că știe să se îmbrace bine, ținând cont de tendințele stilistice ale sezonului în care se află, de avantajele pe care i le creează un corp bine proporționat (sau nu) și de sfaturile stiliștilor în materie de modă? E suficient să urmezi trendurile foarte populare dintr-o anumită perioadă pentru a putea spune, cu satisfacție, că ”știi să te îmbraci bine”?

Ei bine, poate că moda nu e pentru toată lumea. Sau, mai exact, să știi să o faci cum trebuie. Pentru că, într-adevăr, ai acces instant la tot ce se poate purta, site-urile care îți livrează tendințele în modă sunt și ele la o pocnitură de deget pe tastatura telefonului, și în plus e piața plină de influenceri care dau și ei tonuri și tendințe diverse.

Și totuși….să știm cum și ce să facem cu alegerile nu e întotdeauna floare la…butonieră, ca să spunem așa. Cu toate că ar putea sau ar trebui să fie, să ascultăm de cei învățați, să știm să ne putem in valoare atuurile pe care le avem din punct de vedere fizic, să le ascundem cu iscusință pe care care nu ne avantajează, să știm să respectăm tendințele, dar și niște reguli stilistice, reguli de compoziție și câte și mai câte.

Tendințele în sezonul toamnă-iarnă 2019

În privința acestui an, ceea ce mi-a plăcut în moda de acum este faptul că, mai mult decât de a crea sau recrea idei sau concepte noi, s-a pus mai mult accentul pe materiale și pe calitatea lor. Mai mult decât de a defini modele sau idei noi sau de a le redefini, s-a mers de data aceasta pe a reinterpreta modele deja cunoscute și mai mult accentul pe texturi, materiale, culori și impactul lor vizual.

Pentru sezonul de toamnă-iarnă 2019-2020 se pare că s-au păstrat în bună parte tendințele așa cum au fost definite de la început de an, adică de prin primăvară-vară: mai mult decât pe croieli noi sau specifice, impactul mai mare a fost pe culori și texturi și materiale, în special tip animal-print, carouri sau tweed și croieli lejere ale unor materiale de tip saten, mătase, organza care evidențiază și avantajează orice tip de siluetă. Am putea spune chiar că au fost permise orice tip de croieli, sau favorizate cele clasice dar cu materiale noi sau reinterpretări ale unor materiale cunoscute.

Ce mi-a plăcut din tendințele anului 2019 au fost tocmai aceste materiale ușoare, fluide și care complimentează corpul, și totodată faptul că nu a trebuit să reiau sau să adopt un stil nou, total rupt de cele anterioare sau de cele clasice.

Ba mai mult, am avut plăcerea să descopăr, printre rafturile magazinelor, timid ce-i drept și după multe speranțe pierdute, tipul de croială clasică al blugilor. Ei bine, după ce au trecut prin zeci și zeci de ani de nedreptate, când singurele variante erau de tip skinny, rupți sau (iac!) leggings…ei bine, victorie! Am regăsit modelul de jeans al anilor ”90, cei  cu talia înaltă și croiala ”clasică”, dar de fapt atât de ”clasic” încât devenise perimat!

 

Chiar și faptul că am putut să ies, cum spuneam, din croiala super-strâmtă a jeansilor ”slim-fit” și am avut o oarecare lejeritate în a purta și a recrea acest tip de jeans, împreună cu un top de efect, a fost și este încă un plus al acestui sezon (vezi foto mai jos).

 

A mai avut ceva acest sezon, care m-a uns pe suflet aproape la fel de mult ca și aburii unei plăcinte cu dovleac proaspăt scoase din cuptor în plină toamnă: moliciunea și finețea atingerii materialelor de calitate, a unui saten sau a unei mătăsici fine cum doar ea știe să te alinte pe piele. E răsplata acelui ”clasic” invariabil din modă, ușor, fin și vaporos, și care știe să complimenteze orice siluetă care nu e cea mai fericită atunci când nu are dimensiunile ”clasice” de 90-60-90.

Cu toate că am putea spune că aici modernul își spune cuvântul prin faptul că la aceste tipuri de materiale și invariabil rochii se pot ”asezona” nu doar botine de damă, dar și ghete în variațiuni multiple. Aici (paranteză), trebuie să mărturisesc faptul că o combinație foarte frecventă utilizată tot mai mult, cu care însă nu m-am putut obișnui, fiind diferită de stilul meu mai…clasic, este cea de tip rochie+adidas…nope, just not my style. Știu că unele dintre noi avem de alergat toată ziua, dar totuși…cum arată pantoful de mai jos?!

Answear dress.jpg

Toamna, iarna și pielea de leopard oricând

Și dacă am pomenit de materiale, texturi și tendințe, nu se poate trece cu vederea invariabilul animal print al acestui sezon. Se pare că pe cât de clasice au fost unele dintre opțiuni, ghepardul, leopardul sau orice alt tip de felină africană nu au vrut să piardă nici un fel de bătălie și au acaparat toate podiumurile modei în acest an. Gențile de damă nu s-au dat nici ele peste cap în modele extravagante, culorile au fost în general în tonuri neutre, pământii, însă unele nu s-au lăsat până nu au prezentat câte un trofeu de tip leopard-skin-pill-box, ca să cităm tot din clasici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și totuși, trebuie să le mulțumim asociațiilor pentru drepturile animalelor pentru activitatea lor susținută în domeniu, pentru faptul că, din fericire,  în acest sezon nu am mai regăsit nicăieri accesorii de tip pene, puf, smocuri pe papucei, genți sau brelocurile de la chei. Se pare că totuși învățăm câte ceva din lecțiile modei de la an la an.

Toamna bărbaților

Ei bine, și pentru că moda masculină reprezintă un segment tot mai mare din această piață tot mai mare de consum numită modă, ofertele aici au fost și ele generoase.

De fapt, și aici s-a păstrat o oarece abordare clasică în privința croielilor și a texturilor: clasice, model tip sacou, mantou, paltoane pentru bărbați, din tweed și/sau carouri.

Doar că aici lucrurile s-au cam dat ușor peste cap, pornind poate de la ideea de început. Înțelege toată lumea care e treaba cu moda?

Poate că, deși primele tendințe de metrosexuali au prins cu mare avânt la public, mai este puțin de lucru până la a educa, cel puțin publicul masculin din România, în privința combinațiilor de materiale, texturi, imprimeuri și combinații ale acestora.

Cel puțin, au un Answear la îndemână pentru a-și selecta opțiunile, iar răspunsurile pe care le găsește fiecare depinde de modul în care dorește să se pună în evidență.

Foto: Answear

Foto: Answear

 

Articol scris pentru SuperBlog 2019. 

1 gând despre „Trenduri 2019 și Answear la ele”

Lasă un comentariu